Ik ben een ondernemer zonder kantoor. Mijn MacBook is mijn kantoor, zo kan ik overal werken. Autoritten zijn ideaal om telefoontjes te plegen. Onafgebroken ben ik bezig het het binnenhalen van klanten en nieuwe opdrachten. Het is de uitdaging om steeds weer nieuwe manieren te bedenken om dit te realiseren.

 

Laat je zien

Ik begon met adverteren in kranten en tijdschriften. Dat was prijzig en het leverde relatief weinig op maar wellicht werkt het voor jouw bedrijf wel. Netwerken is altijd goed en zeer aan te bevelen. Veel van mijn aandacht gaat naar het leggen van contacten met grotere bedrijven. Die schuiven soms klussen naar me door die zij zelf niet kunnen doen. Het is ook slim om contacten te onderhouden met (oud) collega’s die een aanvullende dienst bieden. Zo kun je elkaar werk bezorgen. Iets weggeven werkt ook, je krijgt je investering er soms dubbel mee terug. Voorbeelden van weggevertjes zijn een eerste consult, een e-book, promotie artikelen met je logo erop of je persoonlijke inzet voor een goed doel. Dat laatste moet dan wel gerelateerd zijn aan het vakgebied waarin je werkt.
Nauwgezet houd ik interessante evenementen en congressen bij. Daar laat ik mezelf regelmatig zien, als spreker of als bezoeker. Uiteraard ken ik mijn elevator pitch uit mijn hoofd en heb ik visitekaartjes in mijn zak. Blogs zijn ook een goede manier om je bedrijf te promoten. Voor mijn website maak ik zoekmachine optimalisaties. Zo ben ik beter vindbaar op google. Online forums zijn een goede plek om je te laten zien door vragen te stellen of te beantwoorden. Een bekend voorbeeld hiervan is Linked IN. Daarnaast is goede en duidelijke communicatie belangrijk. Heb je een project afgerond of bied je een nieuwe dienst aan? Laat het je oude en nieuwe klanten weten! En niet te vergeten de basis: je bedrijfsgegevens moeten goed vindbaar zijn op internet.

 

Laptop als kantoor

Het binnenhalen van opdrachten is een tijdrovende maar ook uitdagende aangelegenheid. Daarbij is mijn MacBook van onschatbare waarde. Van de week had ik een probleem. De batterij ging steeds minder lang mee en het ding laadde slecht op. Nu ben ik niet iemand die snel in paniek raakt. Al mijn bestanden staan in de cloud dus ik zal niet gauw iets kwijtraken. Maar zonder MacBook kan ik niet werken. Ik woon in Amsterdam dus ging ik naar PcHulpNederland op de Ceintuurbaan. Daar werd de diagnose al snel gesteld: ik moest mijn macbook batterij vervangen. Zij boden een snelle service en alles is naar tevredenheid geregeld. Het is ook mogelijk om je MacBook op te sturen voor reparatie, zonder verzendkosten.

Ik ben blij dat ik mijn werk direct kon hervatten!