Bij surfen denken we natuurlijk aan tropische locaties zoals Bali en Hawaii. Maar ook Nederland heeft zo zijn eigen surfcultuur. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er in Amsterdam, onder de vele andere studentenverenigingen ook een studentenvereniging is die zich volledig op surfen en snowboarden stort. Deze studentenvereniging heet DERM. Opvallend is dat elk jaar zich veel meer vrouwen inschrijven voor de vereniging dan mannen. Het lijkt misschien daarom dat surfen aantrekkelijker is voor dames dan voor mannen.

Surfcultuur

Maar ik denk dat niet dat dit het geval is. In werkelijkheid denk ik dat het te maken heeft met het feit dat deze meiden de kakker cultuur van andere verenigingen willen vermijden en daarom ervoor kiezen voor de een vereniging met een veel relaxtere surfcultuur. Maar wat houd deze studentenvereniging precies in? En wordt er ook gesurft of is er alleen een surfcultuur? DERM is een relatief jonge studentenvereniging die opgericht is in 1998. De focus van de vereniging lag op sporten zoals snowboarden en skiën, Surfen en windsurfen. Daar zijn later ook kitesurfen en wakeboarden bij gekomen. De vereniging is in de jaren erna langzaam gegroeid naar zo’n 600 leden. Zoals ik al eerder aangaf was de vereniging populairder bij vrouwen dan bij mannen. Desondanks is de ledenverdeling wel ongeveer 50 procent man, 50 procent vrouw. Dit is gedaan door elk jaar de inschrijvingen te verdelen in mannen en vrouwen en aan beide kanten evenveel leden in te loten. Voor de dames was de kans dus kleiner dat je bij de vereniging komt.

Surfdames op sneakers

Maar wat maakt een surfdame? Wat voor meiden gaan bij deze vereniging? Het zijn meestal meiden die houden van een relaxte sfeer. Ze lopen niet op hoge hakken maar op dames sneakers. Gelijk hebben ze, dames sneakers zijn een stuk comfortabeler en praktischer. Tegenwoordig lopen de meeste vrouwen op sneakers, een goede ontwikkeling aangezien hoge hakken echt niet comfortabel zijn. Natuurlijk is het voor een speciale gelegenheid goed om mooie pums aan te trekken, maar in het dagelijks leven zijn dames sneakers mooi, stijlvol, comfortabel én praktisch!

Nu vraag je je misschien af hoe er precies gesurft of gesnowboard wordt in Nederland. We hebben wel zee maar niet echt golven en we hebben zeker geen bergen. Om deze reden organiseert DERM dan ook elk jaar vakanties naar de alpen en naar mooie surfbestemmingen. Wat Nederland wel heel veel heeft is wind. Daarom wordt er ook veel gewindsurft natuurlijk. Daarnaast houden de DERM leden ook wel van een feestje. Buiten dat er jaarlijks een aantal grote feesten zijn is er natuurlijk ook de wekelijkse borrel. Tijdens deze borrel wordt er gedanst en gefeest zoals op elke andere studentenvereniging.