Over heel de wereld gebruiken mensen miljoenen verschillende typen monitoren. De gemiddelde mens zit 8-10 uur per dag voor een monitor, daarom is het natuurlijk belangrijk een goede monitor te kiezen die bij je past. Je moet overwegen hoe groot je wilt dat de monitor is, welke ‘refresh rate’ de monitor heeft, en de scherpte van de monitor (meestal gebaseerd op het aantal pixels per vierkante centimeter). Daarom bespreek ik in dit artikel waar je op moet letten wanneer je een monitor wilt kopen, en welke typen en merken monitors aan te raden zijn.

Grootte van de monitor

De perfecte grootte van een monitor bestaat niet. De meest praktische grootte hangt veel af van je voorkeur en waarvoor je de monitor gebruikt. Bijvoorbeeld als je een online gamer bent, dan kan een te grootte monitor leiden tot het verlies van overzicht, wat je game resultaten negatief beïnvloedt. Tegelijkertijd een te kleine monitor is ook niet wenselijk. Over het algemeen tussen de 20 en 25 inch is optimaal voor de gemiddelde gamer. Maar als je een monitor vooral gebruikt om films of series op te kijken, dan is het juist raadzaam om wel een zo groot mogelijke monitor te gaan. Zodat je je volledig aan de film kan overgeven.

Refresh rate

Eigenlijk voor de refresh rate geldt hoe hoger hoe beter. Over het algemeen is 60Hz niet slecht, maar 120 of 144 is merkbaar beter. Alhoewel weer hangt het af van waarvoor je de monitor wilt gebruiken. Als je de monitor alleen gebruikt om films en series te kijken dan is 60Hz genoeg, aangezien meeste films toch minder frames per second hebben dan dat. Maar voor een gamer, en voornamelijk gamers die houden van shooters, is een beeldscherm met een refresh rate van op zijn minst 120Hz heel belangrijk. Als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer terug naar 60. Ook belangrijk is om niet vergeten in de windows instellingen een hogere frame rate toe te staan.

Merken

Voor velen niet verrassend komen de meeste bekende merken allemaal uit Azië. Natuurlijk is er Samsung uit Korea, BenQ uit Taiwan, of je kan een Iiyama monitor kopen uit Japan. Over het algemeen maakt het niet superveel uit welk merk je kiest, en is het type beeldscherm belangrijker. Zolang je maar een betrouwbaar en bekend merk kiest. Het is zeker niet aan te raden om een scherm van een B-merk te kopen, want die zullen over het algemeen sneller problemen hebben.