Zit jij te lang achter de computer?

Ik werk in principe thuis achter de computer. Als ik daarmee klaar ben rust ik graag even uit achter mijn computer. Soms log ik dan in op Steam om nog even te kijken welke vrienden online zijn. Andere keren zal ik op YouTube of Netflix de tijd verslijten. Over het algemeen besteed ik, zeker ook met het werk meegerekend, gemiddeld tien uur zittend achter de computer per werkdag. Ondanks dat ik netjes elke dag de fiets pak naar de winkel of andere plekken, begint mijn computergebruik toch zijn tol te eisen. Na langere tijd achtereen te zitten kreeg ik steeds meer last van mijn rug en nek. Nou klinkt tien uur per dag wel als erg veel, maar ik zal toch zeker niet de enige zijn die hier last van heeft.

Wat kan je hier aan doen?

Als allereerste is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd even opstaat en een kort rondje loopt. Je kent het gevoel vast wel als je na een lange autorit even kan strekken. Dan voel je echt de bewegingen die je lichaam heeft gemist. Hetzelfde gebeurt als je na lange tijd zitten opstaat. Probeer dit te voorkomen en neem regelmatig een moment om je lichaam die beweging te gunnen. Verder kan een goede zithouding wonderen doen. Ik lag vaak half ondersteboven in mijn stoel. Zo kon ik makkelijker mijn voeten op de poef leggen, maar kreeg ik wel last van mijn onderrug. Uiteraard is het altijd aangeraden om zoveel mogelijk te bewegen, dus de fiets pakken of de trap nemen is nooit weg. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om met de fiets te gaan. Ook ik had nog last van mijn lichaam, ondanks alle bovenstaande tips.

Goede ergonomie

Ergonomie is ontzettend belangrijk. Ik maakte echter de fout te denken dat zolang ik maar netjes achter mijn bureau zit te werken, het allemaal wel goed komt. Een bureau op de juiste hoogte en een stoel op de juiste afstand is niet alles. Als je zorgvuldig alles afstelt, en alsnog een goedkope simpele stoel gebruikt schiet je niets op. Een goede stoel geeft goede steun aan jouw rug zodat de rugspieren minder belast wordt. Helaas zijn vele stoelen en masse geproduceerd dus is het lastig om een op maat gemaakte bureaustoel te vinden. Uiteraard is daar een oplossing voor, en dat zijn afstelbare bureaustoelen. Mijn eigen rugklachten namen enorm af toen ik een bijpassende bureaustoel bestelde.